Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2009 23:37 - Бакшиша - заслуга, право или рекет???
Автор: hardsoda Категория: Регионални   
Прочетен: 3390 Коментари: 19 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ако работиш в сферата на услугите и си вършиш работата добре и с желание, имаш правото да очакваш съответно възнаграждение за старанието и професионализма си - бакшиш.Това обаче не означава, че хората са длъжни да ти дават пари само защото си на дадена длъжност в даден момент.Бакшиша е нещо, което трябва да се заслужи, а не се получава по право - ето това не могат да проумеят много хора.
Да напиша това ме провокира поредния сблъсък със софийските таксита.Живея близо до центъра и прибирането от там с такси, независимо през коя част на денонощието, никога не ми излиза повече от 5 лв.Всички знаем как се закръглят сметките, но онзи ден просто чашата преля - при сметка 3,10 лв. уважаемият господин си закръгли на 4 без да му мигне окото.При което аз набрах смелост и си поисках рестото.Той се измя, погледна ме сякаш съм най-долния клошар, просещ на улицата, и с жест и изражение достойни за папата, ми подаде щедро 50 ст.!?! Аз на свой ред също се измях, благодарих му за щедростта и си тръгнах....бясна! Парите си ги изкаравам също с труд и е мое право да преценя кога, на кой и за какво ще ги дам!И със сигурност няма да е на нагъл шофьор, който не си е направил труда дори да си измие колата, вътре вони на застоял цигарен дим, пот и Wunderbaum.
Поради много такива сцени и случки, мои познати носят винаги дребни в себе си и им дават точно до стотинка....дребно отмъщение, за жалост провокирано от непрестанния рекет на представителите на този бранш.Аз приех друга стратегия - имам 2-3 телефона на коректни шофьори с прилични коли, вече търся само тях директно, не се разправям с заядливи операторки и шофьори-неандерталци.
Те си заслужават бакшиша, защото предлагат качество на услигата!(за сведение на другите техни "колеги")
Подобна сценка - на бензиностанция зареждам, докато си пия кафето с цигара преди дълъг път, забелязвам старанието с което мъжа почисти колата ми - буквално изми всички стъкла, огледала, дори фаровете...беше ясно, като почна да подсушава дребни детайли, че вече само се мота отколо колата, за да си изчака бакшиша.Разбира се, бръкнах си в чантана за дежурните 2 лв., но имах само едри пари.В колата винаги държа дребни за такива случаи и реших да взема от там, вместо да развалям и да чакам пак на опашката.Тръгнах към колата, усмихнах се на човека и му благодарих.При което той ми отвърна: "А, мерси, мерси, "ма  жИната в къщи мерси не яде!"......Ето така не се изкарват пари...ако щеш подметки да ближеш, ако си долен си оставаш долен и каквото и да направиш, това си личи.
Такива сцени много - сервитьорката до масата, бъркаща с отчаяна физиономия в портмонето за рестото ви, и бъркаща....и продължаваща така, докато не и кажете да спре или тя не ви съобщи, че няма дребни да ви върне.И куриера, и , и , и....всеки има безброй примери...Просто моите уважения на хората, на които ми доставя удоволствие да оставя бакшиш.Дано само се множат.А на другите - пожелания да се научат да го изкарват!




Гласувай:
5




1. rat - Изобщо не ми дреме как ще ме погле...
07.12.2009 10:30
Изобщо не ми дреме как ще ме погледне, таксиметров шАфиор. Давам парите и изчаквам да видя дали започва да приготвя стотинките за рестото МИ, ако започне да ги събира казвам: задръж рестото, ако се направи на ударен си искам рестото и касовата бележка. Отказвал съм да сляза от таксито, ако не ми даде рестото, а веднъж слязох и отидох да разваля, ама си взех и кафенце и го позабавих доста господина.
При сервитъорите винаги оставям 10 % от сметката, ако разбира се обслужването е добро, в противен случай не оставям бакшиш, но винаги казвам каква е причината да не оставя такъв.
цитирай
2. niker - Мисля си за....
07.12.2009 10:45
Според мен съвсем правилно е човек да очаква някакво "възмездие" за усилията си. На запад, а и в някой от най - снобските заведения в България, бакшишът е негласен закон и част от цената която се заплаща за човека който се грижи за вашето удобство и удовлетворяване на капризите Ви. А ако погледнем по - дълбоко ще забалежим, че дори някой от тези заведения и т.н заплащат на персонала си минимално възможната сума според закона, очаквайки клиентите да спазват неписания закон за бакшиша. В съседна Гърция например, това се е превърнало в почти практика. Да не говорим за Италия и Франция където това си е направо постулат. Е да, всичко това по - скоро се отнася за хората работещи в туризма и свързаните с него дейности - в хотели, заведения и т.н. Но това незначи, че и на един таксиметров шофьор нетрябва да се "благодари" с един бакшиш. Незаставам в тяхна защитна позиция, но по - скоро от гледната точка на възпитателна мярка. Ако всеки път се возиш при него и му даваш нещо отгоре, след време може би ще започне да се "самоусъвършенства". Както и да е, това е България! А, като знаем колко са некоректни работодателите в България към своите служители, аз съвсем проявявам разбиране към намусените, намръщени и безизразни физиономии на хората. Всеки човек иска да е усмихнат и да е щастлив, и ако това не е така, то това се дължи по - скоро не на неговото лично желание, а поради външните фактори в живота. Една сервитьорка, която става в 6.00ч. и работи в повечето случаи над 10ч. на крак, до късно през ноща... как да се усмихва и как да запази стабилността на психиката си. Ниска заплата, бай ганьовски манталитет, корупция и много други са нещата, които ще продължават да са препъни камъчето още дълги години. И все пак, от всичко казано може би трябваше да кажа само с една дума - Проявявам разбиране!
цитирай
3. artanis - За банкшишите
07.12.2009 10:47
Да не се оставя бакшиш е много невъзпитано и комунистическо. Тук не става въпрос за обикновена работа, а за работа при която някой ти служи (ама не като служител, а по-скоро като слуга). Ако не оставиш бакшиш, все едно претендираш за равенство със слугата.

Ако не си доволен от услугата, оставяш 1 стотинка. Тогава обидата не е за теб. Пък и когато дадеш или получиш бакшиш в България, винаги остава приятното чувство, че си измамил системата. Всичко останало: заслужил, не заслужил; имал, нямал; доволен, недоволен е работническа полемика.

поздрави:
цитирай
4. totoni - artanis, изобщо не съм съгласна, ...
07.12.2009 10:56
artanis , изобщо не съм съгласна, защото самият ти коментар си противоречи. Както казваш,"тук не става въпрос за обикновена работа, а за работа при която някой ти служи". Е, да, ако не ми е служил, както се очаква, значи няма да получи и благодарностите ми.
Не мога да се съглася да "благодаря на някого", когато се е държал нагло с мен и сякаш аз на него трябва да "служа", а не съм там, за да похарча парите се.
Иначе - оставям големи бакшиши и винаги в процентно съотношение - не по-малко от 15%. Понякога достига и повече. Но когато си струва.
цитирай
5. анонимен - Аз също оставям
07.12.2009 11:16
бакшиш, когато съм доволен, но честно казано съвсем не мога да разбера защо при добро обслужване съм длъжен да оставя бакшиш? Та нали човекът, който ме обслужва е назначен точно с тази цел? Би трябвало да се старае да съм доволен не за да му оставя нещо, а за да отида следващия път пак при тях да си похарча парите. Нямам нищо против цените да са малко по високи, за да могат да му плащат нормална заплата. Но не мисля, че ако си върши съвестно работата ( за която му плащат) някой е длъжен да му даде бакшиш! Та нима повечето продавачки - например в хранителни магазини - не се скапват от работа и не обслужват добре клиентите си ? Но на тях неизвестно защо никой не мисли, че трябва да дава бакшиш.
цитирай
6. totoni - анонимен 5, и в това може да се намери ...
07.12.2009 11:29
анонимен 5, и в това може да се намери някаква логика, но моята, в полза на бакшишите, е тази:
Продавачката в магазина има задължение единствено да ти вземе парите, за нещата, които сам си напазарувал. Останалите дейности - имат за цел да те обслужват и да задоволяват капризите ти, ако имаш такива. Неговата дейност е насочена към това ТИ да се чувстваш максимално добре, докато получаваш съответната услуга. Затова си струва да благодарим, когато някой е изтърпял всичките ни искания и е направил всичко възможно да прекараме времето си добре.
цитирай
7. анонимен - А касова бележка за бакшиша?
07.12.2009 11:45
Не на всички щандове в магазини за хранителни стоки си пазаруваш сам - на някои ти режат, мерят и т.н.
Иначе нямам против да оставям бакшиш, но ми се иска да ми го включват в касовата бележка т.е. да си платят данъците. Аз си плащам данъците за бонусите, които получавам при добре свършена работа.
цитирай
8. анонимен - kriza e
07.12.2009 12:18
kriza e i temata e sme6na maika mi zima zaplata po 150 leva max prez 2 meseca az prez 3 meseca zimam po 100 leva IZVINETE ama bak6i6 nqma..
цитирай
9. анонимен - Аз също оставям
07.12.2009 12:34
моите наблиудения в чужбина са,че на определени места,ако си доволен,даваш/10-12%/от стойността на услугата.обикновенно в кафе,ресторант и подобни.Ако шофъор/такси/постъпи така,рискува сериозно наказание при оплакване.Те връщат точно,а ако оставиш,добре.Но сервитиорчетата и подобните им,са на минимална заплата и по този начин искарват повече като се стараят.Така,че ако искаш даваш,ако искаш не!А госпожата от статията просто не е свикнала /и не може/ да се пазари и да иска своето.Това е все още наследено от пост съветските времена,когато беше просташко да се пазариш и да защитаваш правата си.Ще видите,когато запчнат да се връщат емигрантите/или техните деца/как си знаят правата/и задълженията/
цитирай
10. bowman - ...
07.12.2009 12:39
В кваралното магазинче старите клиенти винаги им се отделя специално внимание.
За бакшишите докато учех още в кварталното кафе цъфна сервитйорка примадона с претенции, не беше сама , но изобщо нямаше мяра. Ядоса хората от квартала и шефът я изпрати по пътя седмица по късно.
цитирай
11. анонимен - Бензиностанции
07.12.2009 13:08
По италианските бензиностанции такъв проблем няма. Има две колонки: на едната си на самообслужване, на другата служител пълни резервоара и чисти стъклата. Разликата в цената на горивото е 2-3 цента.
цитирай
12. анонимен - Анонимен :)
07.12.2009 14:02
Аз съм против това прословуто негласно правило, че трябва да оставяш бакшиш за добро обслужване, камо ли просто за това, че са те обслужили. Въпросните, които те обслужват, го правят не за твое удоволствие, за защото това им е работа, за която получават заплата. Това, че размерът на месечното им възнаграждение е малък не е мой проблем. И майка ми получава минималната работна заплата, но никой не й дава бакшиш, защото е шивачка. Друга причина, поради която съм против бакшишите е,че аз съм студентка и моите родители ме издържат и не мога да си позволя да харча от джобните си, за да зарадвам с някой лев някоя сервитьорка например!
цитирай
13. анонимен - зависи...
07.12.2009 15:51
Нормално е да се оставя бакшиш в заведение, такси.Това са неща които не се ползват всеки ден.Ако ти е луксв - храниш се на някоя спирка на крак, ходиш пеш или с градския и толкоз.
Ползвам правилото бакшиша да е около 10 %, но зависи и от моментното ми настроение.
цитирай
14. artanis - totoni
07.12.2009 17:04
Ако не ти служи, го удряш в бакшиша, но винаги трябва да оставяш, дори да е 1 стотинка. Защото иначе, ще си помисли, че си забравила.

За касовата бележка. Дори световният комунизъм да победи, никога не могат да обложат бакшиша с данък :) Няма как.
цитирай
15. aristotel7 - ДДС
12.12.2009 16:23
Чудя се Доган и станишеф дали са си взели БАКШИШ за добре свършена работа мм май ДА.
цитирай
16. thedarkangel1977 - понеже основната тема засяга ба...
13.12.2009 02:20
понеже основната тема засяга бакшишите и такситата...
ще ти задам няколко въпроса:
1. ако по цял ден караш такси... търпиш разни вмирисани индивиди, или психясали бърборковци, или заядливи същества... сновеш в задръстванията наа софия от точка а до точка б, търсиш забутани улици и блокове... и накрая да не чакаш да ти дадат бакшиш?
аз ако съм на таксито = ше ти върна на жълти стотинки или ше те накарам да слезеш и да си развалиш парите (правили са ми го и този номер)

2. какво си мислиш, че момчетата от бензиностанциите мръзнат за кеф ли, или за кеф се пържат през лятото? и от съжаление колко са ти мръсни стъклата и фаровете ги лъскат?
естесвено че ще се постараят за някой лев отгоре...

този пост ме убеждава, че такива като тебе - стиснати много... и аз не искам да съм част от тях...

като искаш да уважават труда ти, уважавай и ти този на другите....
цитирай
17. анонимен - Иво
16.12.2009 13:10
Работил съм като обслужващ персонал и не ми харесва. Давам бакшиш когато наистина съм се почуствал специален ( или когато таксиджията кара според ЗДП ) . За тези които си мислят, че задължително ще получат нещо отгоре въпреки лошо отношение, ще изчакам рестото до стотинка. Ако не им харесва това, да си намерят друга работа.
цитирай
18. анонимен - If you want to make $10-$150/hour and up to
10.01.2012 21:30
If you want to make $10-$150/hour and up to $3500/month of your free time working at
home part-time then this is the most important message you’re ever
going to read.

Here’s why:

“Businesses need ME! They’re paying me money – CASH – to a
36-year-old work-at-home mother to get my opinion.”

http://www.cash-reward-surveys.info/surveys.html

Guess what?

They also need YOU!

I’m not a marketing expert or a sales gal. In fact, I know very
little about business. But I do know exactly what I like and what
I don’t like. I know what products I would buy and what services
I would use.

Guess what? This is exactly what large companies are paying me
for. They need to know what their average customer needs and
wants. So these companies pay millions of dollars every month to
the average person. In return, the average person, myself
included, answers some questions and gives them their opinion.

You’ve got to try this out. Just click on the link below and
check it out yourself.

http://www.cash-reward-surveys.info/surveys.html
цитирай
19. анонимен - get #1 rsimple seoankings with simple plugin without being affected by any Google Updates
03.11.2012 16:43
Would you like to discover the secret how I’ve achieved multiple number 1 ranking positions for my wordpress website with simple seo plugin without being affected by any Google Updates?

And how you can get same results for your hardsoda.blog.bg wordpress site and finally start to get tons of laser targeted traffic from search engines and get lot more sales...

I’ve set up a webpage where you can see my results (they’re impressive) and discover how I did it all here:

http://best-wp-seo-plugin.com

Now it’s important to note it’s got nothing to do with directories or article marketing or link building.

It’s just a simple plugin I used on my site, one which you can use on your hardsoda.blog.bg website to help boost your rankings as well.

Find out more here:

http://best-wp-seo-plugin.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hardsoda
Категория: Други
Прочетен: 10755
Постинги: 1
Коментари: 19
Гласове: 62
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031